قبل از پرداختن به تعریف مدیریت مالی لازم به ذکر  این نکته است که، منظور از تشکیل هر سازمان و شرکتی ایجاد پول و به دست آوردن پول است در واقع یک سازمان همیشه به دنبال برنامه ریزی های مشخص و به روزی است تا هر روز به سرمایه خود بیفزاید.

علت ماندگاری یک شرکت یا سازمان پول است و اگر روزی یک سازمان دیگر پولی نداشته باشد قطعا نابود خواهد شد.

مدیران و مسئولان سازمان باید دنبال برنامه ریزی های درست و هوشمندانه و هوش تجاری برای ارتقا سازمان به طور دائمی باشند، اگر سازمان خودش را با تغییرات جهانی هماهنگ نکند خیلی زود بازار را به رقیب می بازد.

منظور از مدیریت مالی یعنی پول هایی که در یک سازمان وجود دارند و به مقدارهای مشخصی صرف کارهای مربوط در داخل سازمان می شود. مقداری همیشه مشخص شده تا صرف منابع بلند شود، مقداری از سرمایه نیز صرف منابع کوتاه مدت می شود.

در واقع این نوع مدیریت میزان اثر بخشی سرمایه در رابطه با اهداف سازمان را مشخص می کند.

رشته مدیریتی یاد شده خط مشی چگونگی اختصاص سرمایه، سیاست های مربوط به توزیع سود سهامداران و چگونگی افزایش سرمایه را مشخص می کند. در ادامه بیشتر با این گرایش  آشنا خواهید شد پس با ما همراه باشید.

بسیاری از افراد دو واژه مدیریت مالی بارها و بارها به گوششان خورده است و این مدیریت مالی تا حدودی برای مخاطب مشخص می کند که چه هدفی دارد. بله مدیریت مالی یکی از مهم ترین جنبه های کسب و کار است که برای موفقیت در کسب و کار باید به بالاترین سطوح آن دست یافت.
همانطور که می دانید مدیریت مالی بر برنامه ریزی، کنترل، سازماندهی و نظارت بر منابع مالی سازمان ها اشاره دارد و در واقع یک روش بسیار جذاب و ایده آل برای نظارت و رسیدگی به منابع مالی سازمان ها می باشد.
شرکت ها و سازمان ها می توانند با استفاده از مدیریت مالی بر روی اموری مثل تهیه بودجه، استفاده از وجوه،‌ حسابداری، پرداخت، ارزیابی ریسک و بسیاری موارد این چنینی نظارت داشته باشند.

رشته مدیریت مالی

دروس این رشته از همان دوران دبیرستان مورد توجه است و ریاضی، آمار و احتمال، اقتصاد خرد و کلان، حسابداری و حسابرسی از جمله دروس عمومی رشته این رشته هستند.

با وجود اینکه این رشته تحصیلی کاملا مرتبط با ریاضی و حساب و کتاب است اما در کشور ما جایگاه اشتباهی برای این رشته در دوران دبیرستان در نظر گرفته شده است.

رشته تحصیلی مورد نظر در رشته علوم انسانی جای داده شده است. کسانی که رشته علوم انسانی را جهت ادامه تحصیل در دبیرستان انتخاب می کنند معمولا افرادی هستند که به ریاضی علاقه کمی دارند و پایه ریاضی ضعیفی دارند.

در دانشگاه تا مقطع دکتری نیز جهت ادامه تحصیل این رشته را می توان ادامه داد. ریاضی، آمار و احتمال، اقتصاد خرد و اقتصاد کلان از جمله دروس عمومی دانشگاهی این رشته هستند که با دوران دبیرستان یکی است.

رشته اغلب فارغ التحصیلانی که در ارشد و دکتری در این رشته وجود دارند حسابداری و مدیریت است. رشته مورد نظر در کشورهای دیگر وضعیتی کاملا متفاوت با ایران دارد .

یکی از معروفترین و پردرآمد ترین رشته های دانشگاهی در خارج از ایران رشته مدیریت مالی است . Asset Pricing ،Quantitative Finance وCorporate Finance از گرایش های این رشته در دانشگاه های معتبر خارج از ایران است.

ادامه تحصیل در رشته مدیریت مالی هزینه های بالایی را می طلبد اما ارزشش را دارد زیرا آینده شغلی و درآمد بالایی خواهد داشت.

اصول مدیریت مالی

افرادی که در شرکت ها چه خصوصی و چه دولتی استخدام می شوند باید کاملا با اصول کاری مدیرمالی آشنایی داشته باشند زیرا نقش بسزای این افراد را در پیشبرد اهداف سازمان نمی توان نادیده گرفت.

اصولی که به مدیران مالی آموزش داده می شود را می توان به نوعی الفبای مشترک بین این افراد به حساب آورد زیرا تمامی این اصول بین این افراد مشترک است.

قطعا قوانینی که یک مدیر مالی باید بداند بسیار مهم است، یک مدیر مالی بخش درآمدی و پولی سازمان را بر عهده دارد و ذره ای قصور در کار مدیریت مالی ممکن است که به سازمان ضررهای جبران ناپذیری وارد کند و حتی منجربه ورشکستگی سازمان شود.

بخش مدیریت مالی بسیار حساس است پس شخص مسئول این بخش باید دقت و هوش کافی برای اداره کردن این بخش داشته باشد.

یک مدیر مالی قبل از استخدام در یک شرکت علاوه بر تسلط بر اصول حسابداری حتما باید با یک سری از نرم افزارهای مربوط به این رشته نیز آشنایی داشته باشد چرا که اصول کاری وی را تشکیل می دهد و کارهای مالی را به کمک نرم افزار انجام می دهد.

آینده شغلی رشته مدیریت مالی

قطعا تمامی شرکت های بزرگ خصوصی، دولتی ، بانک ها و شرکت های بیمه نیازمند شخصی جهت رسیدگی به امور مالی و افزایش سود شرکت هستند.

مدیریت بخش مالی شرکت های کوچک بر عهده مدیر عامل یا حسابدار شرکت است ولی در شرکت های بزرگ به یک مدیر مالی به طور صد درصد نیاز است. بخش مالی شرکت همان قلب شرکت را تشکیل می دهد.

همانگونه که قبلا اشاره شد بازار کار مدیریت مالی بسیار خوب است و همه شرکت ها به یک نفر که به امور مالی شرکت رسیدگی کند نیاز دارند. این رشته یکی از پرسودترین و پردرآمدترین رشته های دانشگاهی است.

البته در صورتی که تعداد فارغ التحصیلان این رشته بیش از نیاز بازار باشد قطعا به دست آوردن شغل کمی مشکل خواهد بود ولی در کل یکی از بهترین رشته های دانشگاهی با بازار کار خوب است.

نظرات دانشجویان مدیریت مالی

دانشجویان رشته مدیریت مالی بر این باورند که این رشته می توان بر روی منابع و مصارف سازمان مدیریت داشته باشند به طوری که ثروت مدیران و مجموعه ذیل آنها به حداکثر برسد.
در واقع با بکارگیری مدیریت مالی می توان با کمترین هزینه ها سود را به حداکثر رساند و با استفاده از تصمیم گیری های درست مالی منجر به افزایش ارزش شرکت و همچنین پس انداز ها شد. همچنین دانشجویان رشته مدیریت مالی نظرشان این است که مدیریت مالی می تواند با در نظر گرفتن وضعیت مالی شرکت، بهترین مسیر و نقشه راه مالی را ترسیم نماید.

بهترین دانشگاه برای رشته مدیریت مالی

با توجه به همه گیر شدن مسائل با اقتصاد و گسترش فضای های جدید کسب و کار یکی از مهمترین رشته های روز و مطرح دنیا به منظور پاسخ به بسیاری از نیازها این چنینی مدیریت مالی است و همین امر سبب شده تا همه ساله بسیاری از افراد به این رشته روی بیاورند.
استقبال علاقه مندان به این رشته باعث شده است که سال به سال ورود به این رشته در دانشگاه های سراسری سخت و سخت تر شود،‌ از دانشگاه های برتر برای تحصیل در این رشته می توان به دانشگاه شهید بهشتی،‌ علامه طباطبائی، دانشگاه تهران، ‌اصفهان، یزد و دانشگاه الزهرا ع اشاره کرد.

واحد های مدیریت مالی

تا اینجا متوجه شدیم که مدیریت مالی یعنی هر آنچه که مربوط به دخل و خرج یک سازمان است. پس علم مدیریت مالی یعنی علم مدیریت درآمدها و هزینه ها، به این ترتیب دروس و واحد های مدیریت مالی نیز حول و حوش این موضوعات می باشد.

از واحد های مدیریت مالی می توان به اصول حسابداری، ریاضیات، آمار، اقتصاد،‌ حسابداری صنعتی، روانشناسی کار، مبانی سازمان و مدیریت، مدیریت منابع انسانی، پول و ارز و بانکداری، اصول مدریت مالی، مدیریت مالی در ایران، نهادهای پولی و مالی بین المللی،‌ بازار پول و سرمایه، مالیه عمومی، سیستم های اطلاعاتی مالی و از این موارد اشاره کرد.

دروس رشته مدیریت مالی

همانگونه که قبلا اشاره شد رشته مدیریت مالی یکی از زیر مجموعه های رشته انسانی در در دوران دبیرستان است.

جای دادن این رشته در بین دروس انسانی کار اشتباهی است زیرا تمامی دروس این رشته کاملا با ریاضی مرتبط است و دانش آموزان رشته علوم انسانی معمولا در ریاضی ضعیف هستند.

ریاضی، آمار احتمال اقتصاد خرد و اقتصاد کلان از دروس عمومی رشته تحصیلی یاد شده هستند که در دوران دبیرستان و در دانشگاه نیز ارائه می شود.

دروس تخصصی این رشته شامل اﺻﻮل ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﻣﺎﻟﯽ، ﺑﺎزارﻫﺎ و ﻧﻬﺎدﻫﺎی ﭘﻮﻟﯽ و ﻣﺎﻟﯽ، ﻣﺒﺎﻧﯽ رﯾﺴﮏ و ﺳﺮﻣﺎﯾﻪ ﮔﺬاری و ﺗﺠﺰﯾﻪ و ﺗﺤﻠﯿﻞ ﺻﻮرت های مالی می باشد.

معمولا دانشجویانی که در مقاطع بالاتر یعنی ارشد و دکترا ادامه تحصیل می دهند اکثرا در رشته حسابداری و مدیریت ادامه تحصیل می دهند.البته رشته یاد شده شاخه های مختلفی دارد.

درآمد رشته مدیریت مالی

در کل نمی توان میزان درآمد ثابتی را برای یک مدیر مالی بیان کرد خصوصا با توجه به نوسانات اخیر بازار که هر روز درآمد ها و میزان حقوق ها را تحت تاثیر قرار می دهد.

طبق گزارش هایی که در سایت های مختلف از شاغلین این رشته به دست آورده ایم ظاهرا شاغلین در حوزه مدیریت مالی درآمد نسبتا خوبی دارند.

افرادی که درآمد خیلی خوب و بالایی دارند قطعا سابقه کار طولانی داشته و حرفه ای تر هستند.

طبق پژوهش های صورت گرفته توسط متخصصان شغلی کشور در سال97، درآمد شغلی افراد مشغول در سمت مدیریت مالی در شرکت های کوچک بین1الی12 میلیون تومان و در شرکت های بزرگ بین14 الی 15 میلیون تومان می باشد.

میزان درآمد یک مدیر مالی بسته به تجربه، سابقه کاری، تخصص در حوزه های مختلف، نوع شرکت، شهر محل کار و … می باشد.

میزان درآمد یک مدیر مالی در سال 2018 در استرالیا قبل از کسر مالیات برابر با 88500 دلار بود، این میزان درآمد برای سال جاری در ایران اگر با دلار 20 هزار تومانی حساب شود برابر با یک میلیارد و هفتصد و هفتاد میلیون پول رایج کشور ایران است.

فواید مدیریت مالی

همانطور که از اسمش پیداست با مدیریت مالی همه مدیران می توانند سلامت مالی کسب و کارشان را تضمین کنند و روز به روز بر نقدینگی شرکت خود بیافزایند.
مدیریت مالی فواید و مزیت هایی بسیاری دارد که از آن می توان به راهی برای افزایش بودجه شرکت، تصمیمات درست مالی،‌ بهبود سوددهی شرکت، افزایش ارزش شرکت و افزایش میزان پس انداز شرکت اشاره کرد.

بازار کار رشته مدیریت مالی

بازار کار این رشته به نسبت رشته های دیگر خوب است زیرا همه شرکت های بزرگ جهت توسعه و افزایش درآمد شرکت نیازمند یک شخصی که بر امور مالی کاملا مسلط باشد هستند.

هوش، ذکاوت، تجربه و سابقه کار برای یک مدیر مالی موفق نیاز است اما کسانی را هم که از دانشگاه فارغ التحصیل شده اند در صورتی که دانش کافی را در رابطه با تخصص خود کسب کرده باشند قطعا می توانند در یک شرکت خوب استخدام شوند.

مدیران مالی با افزایش دانش و تجربه می توانند در انواع سمت هایی مانند معاونت مالی و سرمایه گذاری، مدیریت ریسک، مهندس مالی، ارزیاب اقتصادی پروژه ها یا بورس مشغول به کار شوند و در صورت عملکرد خوب حتی می توانند ارتقا پست پیدا کنند.

علاوه بر دانش و تجربه، گذراندن دوره های مدیریت مالی، تسلط بر نرم افزارهای مربوط به آن نیز می تواند یک امتیاز بسیار بالا و مثبت برای مدیران مالی باشد.

مزایا و معایب مدیریت مالی

مدیریت مالی علاوه بر مزایا دارای معایبی نیز هست. در این قسمت ما قصد داریم تا مزایا و معایب مدیریت مالی را برای شما شرح دهیم.

وجود مدیریت مالی صحیح در یک سازمان می‌تواند سبب بهبود عملکرد و افزایش سود شرکت شود.

علاوه بر این سرمایه‌گذاران و سهامداران و اعضای هیئت مدیره سازمان می‌توانند با بهینه سازی مدیریت مالی در مصرف ماهانه شرکت صرفه جویی کنند.

پیشرفت و توسعه سازمان به وسیله‌ی یک مدیریت مالی مناسب اتفاق می‌افتد. بهینه کردن هزینه‌ها و تعیین استاندارد‌هایی برای مصرف بودجه از دیگر مزایای مدیریت مالی است.

اما مدیریت مالی علاوه بر این مزایا دارای برخی معایب است که البته این معایب تعداد کمتری نسبت به مزایا دارند.

اگر مدیریت مالی به شیوه‌های نادرست و افراطی در سازمان انجام شود، نتیجه معکوس بر کسب و کار و سازمان خواهد داشت. استانداردهای اصلی سازمان به هم خواهد ریخت و نتیجه‌ای برای شرکت نخواهد داشت.

گرایش های رشته مدیریت مالی

متاسفانه در دانشگاه های ایران تمایز خاصی بین گرایش های رشته مدیریت مالی وجود ندارد و به همین دلیل اطلاعات همه فارغ التحصیلان در هر گرایشی تقریبا یکسان است و تفاوت چندانی با هم ندارند.

انتخاب هر یک از گرایش ها توسط دانشجویان کاملا سلیقه ای است. با توجه به علاقه دانشجویان به هریک از گرایشهای مدیریت مالی باعث شده در هر یک از شاخه ها بازار کار ایجاد شود.

مهندسی مالی و مدیریت ریسک که در بانک های کشور امکان استخدام دارند از جمله بهترین گرایش های دانشگاهی این رشته است.

بانکداری، بیمه، مستغلات، حقوق مالی و تامین مالی و سرمایه گذاری در نفت و گاز از جمله گرایش های این رشته تحصیلی هستند.

تعداد واحدهای درسی که برای رشته تحصیلی ذکر شده در ارشد ارائه می شود 32 واحد است. 6 واحد از دروس ارشد را پایان نامه تشکیل می دهد. تمامی دروس این رشته در مقطع ارشد 2 واحده هستند.

فرصت های شغلی رشته مدیریت مالی

این رشته یکی از پرکارترین رشته های دانشگاهی است لذا تحصیل در هریک از گرایش های رشته مدیریت مالی خوب است خصوصا رشته مهندسی مالی که در نهایت فرد در بانک ها استخدام می شود.

افراد با تجربه و تخصص کافی که دوره های مدیریت را به خوبی گذرانده اند در سمت های معاونت مالی و سرمایه گذاری شرکت ها استخدام می

شوند، اداره بیمه، تمامی حوزه های سرمایه گذاری و در کل تمامی فرآیندهایی که به نوعی با مدیریت مالی مرتبط باشند استخدام می شوند.

تاثیر مدیریت مالی بر صنعت کسب و کار

مدیریت مالی در عملکرد یک شرکت سبب نظم بخشیدن و ایجاد برنامه‌ریزی در فعالیت‌های آن سازمان خواهد شد.

به کمک مدیریت مالی تمامی فعالیت‌های مالی می‌تواند قابل کنترل باشد و از صرفه جویی یا هدر رفتن امور مالی جلوگیری شود.

به عنوان مثال به وسیله یک مدیریت مالی مناسب می‌توان مقداری را که باید از بودجه شرکت مصرف شده را تخمین زد و مطابق با آن از بودجه شرکت برداشت کرد.

اگر مدیریت مالی برای نظم بخشیدن و ساماندهی این وضعیت وجود نداشته باشد، با مصرف بی رویه از بودجه شرکت نه تنها در پایان ماه سودی برای شرکت وجود نخواهد داشت، بلکه تمامی اعضا دچار آسیب و خسارت مالی خواهند شد.

مدیریت مالی می‌تواند بر روی تصمیم‌های مربوط به سرمایه گذاری نظارت کند و درباره درست و یا غلط بودن آن به سرمایه گذاران و اعضای هیئت مدیره مشاوره دهد.

هم چنین با شناخت تمامی امور اقتصادی کشور و نیاز به سود و سرمایه می‌تواند در موقعیت‌های مناسبی با استفاده از سرمایه گذاری سود شرکت‌ها را چندین برابر کند.

در طی عملکرد یک شرکت هرگونه تصمیم‌های مالی که مدیر مالی بگیرد در جلسه هیئت مدیره بیان خواهد شد.

این تصمیم‌ها می‌تواند هزینه‌های شرکت را کاهش داده و بازده شرکت را چندین برابر کند. یکی از فواید دیگری که مدیریت مالی می‌تواند بر صنعت و کسب و کار داشته باشد، این است که به کمک یک مدیریت مالی صحیح می‌توان سود خالص را به طور درستی بین تمامی اعضای اصلی تقسیم کرد.

به عنوان مثال تقسیم کردن بین سهامداران و اعضای متعارف شرکت روش متفاوتی دارد که مدیریت مالی آن را انجام خواهد داد.

اهداف مدیریت مالی

به طور کلی یکی از مهمترین هدف‌های مدیریت مالی ایجاد بیشترین سود برای شرکت در قبال عملکرد ماهانه یا سالانه آن است.

مدیریت مالی سعی می‌کند که ارزش سازمانی را برای تمامی کسانی که جزو اعضای اصلی شرکت هستند که شامل سهامداران و اعضای هیئت مدیره می‌باشد، افزایش دهد.

به طور کلی مدیریت مالی در جهت رشد و بهبود عملکرد شرکت و افزایش بازده و سود شرکت عمل می‌کند. اهداف این مدیریت به طور کل شامل موارد زیر هستند:

  • مدیریت کردن میزان سود و درامد ماهانه و هزینه‌های مصرفی از بودجه سازمان
  • مشخص کردن منابع مالی مهم
  • مشخص کردن منابع مالی مانند سرمایه‌گذاری
  • بررسی و ارزیابی میزان سرمایه و هدایت این بودجه به سمت بیشترین بازده
  • بهینه ساختن امور مالی شرکت بر طبق استانداردهای از پیش تعریف شده

تفاوت مهندسی مالی و مدیریت مالی

باید توجه داشت که تفاوت بین مهندسی مالی و مدیریت مالی آنچنان زیاد نیست، مهندسی مالی عبارت است از طراحی، توسعه و نوآوری در ابزارها و سیستم های مالی و در نهایت ارائه راهکارهای مالی و کاهش ریسک مالی در جهت افزایش ارزش شرکت ها.

در رشته مهندسی مالی، دروسی همانند ریاضیات، علوم کامپیوتر، فناوری اطلاعات، مدیریت مالی،‌ محاسبات رایانه ای، مفاهیم صنعتی و مفاهیم مالی مورد آموزش قرار می گیرد.

همچنین از فارغ التحصیلان رشته مهندسی مالی بیشتر در تحقیقات مالی، ارزش گذاری ها در بورس، در سازمان ها به منظور مدیریت دارایی ها و سرمایه ها،‌ عقد قرارداد و بسیاری مشاغل این چنینی استفاده می شود.

رشته مدیریت مالی هم در همین راستا به منظور آشنایی با نظام های مالی ، حل مشکلات اقتصادی و‌ راهکارهایی برای بسط و توسعه سرمایه گذاری ها شکل گرفته است.

در رشته مدیریت مالی می توان علاوه بر حضور فعال در بازارهای مالی، وضعیت مالی شرکت ها و سازمان ها را مورد ارزیابی و بهینه سازی قرار داد. فارغ التحصیلان رشته مدیریت مالی می توانند با تسلط بر روی مباحث مالی و تئوری های مربوط به آن در پست های مختلف سازمانی به عنوان مسئول و معاون امور مالی و بسیاری مشاغل دیگر مشغول به کار شوند.

در مورد مدیریت مالی ذکر این نکته خالی از لطف نیست که مدیریت مالی شاخه ای جدیدی از علم مدیریت می باشد و این رشته بیشتر بر روش های تجزیه و تحلیل و حسابداری استوار است. از طرف دیگر حرکت مستمر و پیشرونده بسیاری از اقتصادها حاکی از ان است که علم مدیریت مالی نقش بسیار مهمی را در رابطه با رفع مشکلات مالی شرکت ها و سازمان ها ایفا می کند و می تواند راهگشای بسیاری از موانع مالی باشد.

لازم به ذکر است که هر دو رشته دارای مزیت ها و ویژگی های متعددی هستند که افراد در بدو ورود می بایستی هر یک از رشته های مهندسی مالی و مدیریت مالی را بر اساس علاقه خود انتخاب کنند.

آخرین مقالات